Ik ben een aantal keer in Italië op vakantie geweest. Als we een stadje of dorpje bezoeken belanden we altijd in een restaurant. Soms voor de lunch, soms voor het diner. Soms met hooggespannen verwachtingen, soms op hoop van zegen. Het kan zo voorkomen dat je proeft en weet dat je dit alleen in Italië zo kunt proeven. Verfijnd, subtiel en hartverwarmend. Het is jammer als je zo’n plekje aan het einde van je vakantie ontdekt, want het liefst ga je er veel vaker naar toe!
Toen ik deze risotto proefde had ik zo’n flashback. Verrukkelijk. Goed op smaak met veel basilicum, maar door het zuurtje van de limoen ook zo elegant. Ik hoop dat ik jou ook even in de sfeer van Italie kan brengen met deze risotto!
- voor 2 personen
- 30 minuten bereidingstijd
- lactosevrij en glutenvrij
Ingrediënten
- 150 gr risottorijst
- 500 ml groentebouillon (let op lactose en gluten)
- 20 gr plantaardige boter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 75 ml witte wijn
- sap van een halve limoen
- rasp van 1 limoen
- 15 gr basilicum, alleen de blaadjes
- 1 takje krulpeterselie
- 40 gr Parmezaanse kaas (let op dat je kwaliteit hebt, en dat er dus geen lactose meer in zit)
- 3 el olijfolie
- bol lactosevrije mozzarella
Bereiding
Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Bak de gesnipperde uien op zacht vuur glazig. Voeg dan de rijst toe en roer deze even goed om, neem hier 2 minuten de tijd voor. Voeg dan de wijn toe en laat de rijst de wijn opnemen.
Voeg nu een soeplepel bouillon toe. Blijf zachtjes roeren terwijl de rijst het vocht opneemt. Voeg soeplepel voor soeplepel bouillon toe. Proef tussendoor goed, als de rijst op het randje van gaar is kan je nog een soeplepel toevoegen. Bedenk dat je altijd meer vocht kunt toevoegen, schenk dus niet te veel vocht in de pan.
Maak ondertussen een pesto van de basilicum, peterselie, olijfolie en Parmezaanse kaas. Gebruik hiervoor een staafmixer.
Als de risotto klaar is roer je de pesto door de rijst. Breng op smaak met limoensap en rasp.
Garneer met de mozzarella.