Ingrediënten Reviews

Rooibos thee van Amanprana

4 oktober
Amanprana rooibos thee

Wat was het leuk toen ik gevraagd werd om iets over Amanprana te vertellen, om mijn ervaringen met de Rooibos thee te delen op roosindekeuken.nl. Natuurlijk wil ik dat doen, graag, bedankt voor het vertrouwen!

Amanprana citeert een quote van gezondheidsjournalist, auteur en onderzoeker Lynne McTaggart (Wimbletob, Engeland) “Gezondheid is niet zomaar een kwestie van de goede pillen vinden of de juiste operatie ondergaan, maar begint met de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid op je nemen”. De oprichter Bart Maes vertelt een verhaal dat vele van ons al eens in een variant gehoord hebben, dat erop neer komt dat je niet altijd medische behandelingen nodig hebt om van lichamelijke ongemakken af te komen. Door naar je lichaam te luisteren en aandacht te besteden aan het voedsel dat je tot je neemt kun je een hoop oplossen.

Bart Maes heeft de ervaringen die hij heeft opgedaan in de zoektocht naar de juiste voeding voor zijn dochter aangegrepen om verder te gaan met het verrijken en delen van zijn voedingskennis. Een hele ontdekkingstocht volgde en vandaag de dag verkoopt hij talloze producten, van kokosolie tot palmsuiker en thee. Alles wat Amanprana verkoopt is lactosevrij en glutenvrij (behalve de tarwekiemen), daarnaast altijd biologisch, vegetarisch en veganistisch. Je was er al vanuit gegaan, maar er zijn uiteraard ook geen isolaten, chemische bewaarmiddelen of geur-smaak- en kleustoffen aan de producten toegevoegd. Producten zijn puur (zo min mogelijk bewerkt) en waar mogelijk ook fair trade.

Rooibos thee
De Rooibos thee die ik heb gekregen is geïnspireerd op de unieke traditionele Japanse Matcha ceremonie. Amanpana Kotobuki wordt gewonnen uit de hele, jongste en fijnste blaadjes van de Aspalathus linearis uit Zuid-Afrika. De nerven worden vakkundig verwijderd en het blad wordt op granietmolens traag vermalen tot een ultrafijn poeder. Dit gebeurt met slechts 40g per uur voor behoud van kwaliteit, smaak en voedingsstoffen.

Kotobuki betekent in het Japans ‘lang leven’. Het is niet voor niets dat de Rooibos thee deze naam heeft meegekregen, het niveau van antioxidanten is hoog. De polyfenoken (plantaardigen componenten die verantwoordelijk zijn voor de medicinale eigenschappen van noten, zaden, fruit en groenten) zijn de grootste groep beschermstoffen in Kotobuki. Ook vitamine E, vezels, mineralen, tanninen, verschillende eiwitten maken Kotobuki tot supervoeding!

Genoeg gekletst over Amanprana en de keizerlijke Kotobuki thee, nu gaan we eens proeven. Ik heb met mijn grammenweegschaal 1g rooibos thee afgemeten (je kunt ook ¾ tl nemen) en die opgelost in 200 ml water van 90°C. Als je eerst een beetje water neemt om het poeder in op te lossen voorkomt dat “korreltjes” aan de rand van het glas. Het is geen thee zoals je het gewend bent, het is veel intenser dan een normale thee. Als je de thee proeft ontdek je de weldaad, heelijk. De thee is zacht, subtiel en rijk van smaak. Het is een kopje thee dat je dwingt om even tot rust te komen, het vraagt om je aandacht. Het blijft bijzonder hoe je serene rust met goede producten kunt creëren.

Je kunt de Rooibos thee ook goed gebruiken in gerechten. Ik stel me het vlees van een Oosterschelde kreeft voor, overgoten met een bisque met de zachte tonen van Rooibos. Als het kreeftenseizoen weer aanbreekt beloof ik jullie een recept!

Benieuwd naar de recepten die ik met Amanprana heb gemaakt? Klik op de link voor het overzicht. 

You Might Also Like