Fijne Hapjes Recepten

Caponata

14 augustus
Caponata

Koude, grove tartaar van aubergine, gegrilde paprika, courgette, selderij en olijven. Caponata zou komen van “Caupone”, een naam waarmee men op Sicilië een zeemanscafé bedoelt. Een koude verzameling van gegaarde groenten en kruiden, afgemaakt met witte wijnazijn. Een heerlijke Fijn Hapje, compleet met een stuk brood.

Een “Fijn Hapje” is een klein gerechtje, een lust voor het oog, waar het ingrediënt centraal staat. Het is niet moeilijk om te bereiden, het vraagt wel om je aandacht. In de serie “Fijne Hapjes” deel ik eens in de twee weken een recept, stel er je eigen walking diner, 7-gangen menu of luxe borrel mee samen!

Caponata

Aantal hapjes: 4
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij

Ingrediënten:
– 2 aubergines
– 1 ui
– 2 stengels bleekselderij
– 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
– 1 el kappertjes
– 10 groene olijven zonder pit
– 2 el witte wijnazijn
– (Keltisch) zeezout en zwarte peper
– ½ bosje verse basilicum
– 2 el pijnboompitten, geroosterd
– 4 el olijfolie


Snijd de aubergines in dobbelsteentjes. Haal de schil van de ui en snijd de ui in dunne, halve ringen. Snijd de bleekselderij in heel dunne plakjes.

Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de aubergines op halfhoog vuur gaar, het vruchtvlees moet zacht zijn. Haal de blokjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verhit de rest van de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de bleekselderij in enkele minuten lichtbruin. Voeg de ui toe en bak die zachtjes mee tot deze glazig is. Doe de tomatenblokjes in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Spoel de kappertjes af onder koud water. Snijd de olijven in plakjes. Roer de olijven, kappertjes en aubergines door de tomatensaus. Laat het gerecht nog 20 minuten zachtjes doorkoken.

Breng de caponata op smaak met azijn, zout en peper. Hak de basilicum en roer die door de caponata. Laat het geheel afkoelen.

Verdeel de caponata over vier glaasjes, garneer met de pijnboompitten. Serveer met een stukje brood.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.