Foodtalk Ontdek alles over...

De Afrikaanse braai

16 januari
De Afrikaanse braai van Roos in de Keuken

Wie dacht dat een Afrikaanse braai zoiets als een BBQ is heeft het mis. “Braai” (meervoud “braais”) mag dan wel het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue zijn, dat is slechts een kwestie van terminologie! Er zijn best wel wat verschillen en door de braai en de barbecue over één kam te scheren ga je ook aan een mooie culturele traditie voorbij.

Zelf hout verkolen
Om te beginnen start een Afrikaanse braai met het verkolen van hout. Als wij netjes onze kolen aan het schikken zijn en zorgvuldig onze aanmaakblokjes positioneren steekt men in Zuid-Afrika een stuk droog hout aan. Enorme vuren komen uit de braaipotjes en na een kwartier tot een half uur blijft er een warm bedje van “houtskool” over. Het was voor ons als toeristen een beetje jammer dat wij het met een traag vuurtje onder onze kolen moesten doen, die enorme vuren bij de hutjes om ons heen waren spectaculair!

Vlees bereiden
Nu kunnen we ons vlees op de braai leggen. In Zuid-Afrika heb ik weinig vegetarische varianties gezien, met name enorme stukken wild vlees. Waar wij het gezellig vinden om tijdens de barbecue ons diner te nuttigen is dat in Zuid-Afrika not done, al het vlees wordt op de braai klaargemaakt, warm gehouden en pas gegeten wanneer al het vlees klaar is. Wie denkt dat de braai in Afrika daarom maar van korte duur is heeft het mis, braaien is een vorm van slowfood, er wordt uitgebreid de tijd voor genomen. Tijdens de braai staat men met een biertje in de hand gezellig te kletsen!

Vaste prik tijdens de Afrikaanse braai is het stoofpotje. Vaak is het stoofpotje bereid met kip, aardappelen en groente. Kip is volgens de Zuid-Afrikanen niet geschikt voor op de braai, men ziet het als een vegetarische maaltijd (en dat past natuurlijk niet). Het stoofpotje wordt in een gietijzeren pot gewarmd op de braai.

Tips voor wanneer je bent uitgenodigd
De eerste tip voor als je bent uitgenodigd op een braai is om Afrikaanse tijd aan te houden. Staat er 15:00u in de uitnodiging, kom dan gerust om 15:30 of 16:00u (dat geldt overigens voor meer afspraken). Trek vooral makkelijke, casual kleding aan, wanneer je niet comfortabel bent met een slipper trek dan hoogstens een sneaker aan. Vergeet je trui niet want het koelt af in de avonden!

Wil je zelf iets meenemen? Vergeet dan niet dat je met een kip niet erg in stijl bent. Kip wordt gezien als een vegetarisch gerecht, ga liever voor Impala, Kudu, Waterbok of een ander stuk mooi wild. Wanneer er voor het vlees al gezorgd wordt kun je ook een flesje Zuid-Afrikaanse wijn of een bijgerecht meenemen. Aardappeltjes uit de oven vallen meestal goed in de smaak!

You Might Also Like