Diner Recepten

Gastblog van Ewit: De haas en de rug van het hert

8 december

Lastig om te weerstaan. Kwaliteit. Eten uit de natuur, het houdt me vanaf mijn tienerjaren al bezig. Baars vissen in de sloot en daarna de vis die de haak had doorgeslikt grillen boven een vuurtje. Toen ik 18 was en studeerde bracht ik vele weekenden door in Zeeland om konijnen te vangen op camping Julianahoeve langs de duinen bij Renesse. Die heerlijke konijnen waren een heuse plaag voor de beheerder omdat de lange witte huisjes op wielen vanwege de vele holen bij tijd en wijle spontaan door de grond zakten. Met die konijnen heb ik leren koken. Hoe behoud je de mooie smaken van de konijnen die reeds tijdens hun leven waren gemarineerd met de lekkerste kruiden waarvan zij dagelijks vraten. Weinig aan doen. Tijd nemen en aandacht schenken. Wild. Voor mij het mooiste vlees dat bestaat. Ik kan in vervoering raken door de achterbout van een wild zwijn, de nek van een ree of het zadel van een damhert. Ik heb onze kinderen geprobeerd bij te brengen het wild, een fazant of haas, met het hoogste respect te bereiden om de verfijnde smaken uit de natuur te behouden.

Vandaag maak ik de haas en de rug van een damhert klaar, een spitser om precies te zijn, net twee jaar oud en ongetwijfeld in gevecht geweest met een rivaal vanwege een begeerlijke hinde.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Allergie info: Glutenvrij

Ingrediënten:
– De haas en de rug van het damhert
– 25 gr roomboter
– zout en peper


Voordat je gaat beginnen met het vlees is het heel belangrijk dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen. Doe je dat niet dan schrikt het vlees en dat komt de smaak niet ten goede!

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Maal zout en peper over het damhert. Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak het vlees dan in 3-5 minuten rondom bruin. Leg het vlees op een schaaltje en bedek met aluminiumfolie. Schuif nu voor ongeveer 10 minuten in de oven.

Haal het vlees uit de oven en serveer met een takje rozemarijn. Geniet!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.