Fijne Hapjes Recepten

Gegratineerde courgette

17 juli
Gegratineerde courgette ingrediënten

Deze gegratineerde courgette is een heel smakelijk, vegetarisch hapje. Door de combinatie met tomaat wordt de courgette heel rijk van smaak en zullen je gasten aangenaam verrast zijn!

Een “Fijn Hapje” is een klein gerechtje, een lust voor het oog, waar het ingrediënt centraal staat. Het is niet moeilijk om te bereiden, het vraagt wel om je aandacht. In de serie “Fijne Hapjes” deel ik eens in de twee weken een recept, stel er je eigen walking diner, 7-gangen menu of luxe borrel mee samen!

Gegratineerde courgette

Aantal hapjes: 8
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Allergie info: Glutenvrij

Ingrediënten:
– ½ ui
– 1 blik gepelde tomaten in stukjes (400 gr)
– 1 middelgrote courgette
– 2 el olijfolie
– 1 el basilicum, blaadjes grof gescheurd
– 25 gr roomboter, op kamertemperatuur
– 1 el paneermeel* (indien glutenvrij: gebruik glutenvrij paneermeel)
– 1 el bieslook, fijngehakt
– 1 tl munt, fijngehakt
– 25 gr Parmezaanse kaas
– 2 el slagroom
– peper en zout


Verwarm de oven voor op 200°C.

Pel en snipper de ui en maak de courgettes schoon, haal de kopjes van de courgette en snijd ze in de lengte door.

Fruit de ui in de olijfolie tot ze glazig is, de ui mag niet bruin worden. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met de basilicum, peper en zout. Laat de tomaten ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen.

Meng in een kom de roomboter met de bieslook, de munt, de slagroom, het paneermeel en de Parmezaanse kaas door elkaar. Breng op smaak met peper en verdeel het mengsel over de courgettehelften.

Tot aan de oven kun je dit gerecht prima mise-en-place bereiden. Ongeveer een half uur voordat je de courgettes wilt serveren ga je verder met de finishing touch.

Verdeel nu de tomatensaus in een schaal en leg daar de courgettes op. Schuif de courgettes voor 30 minuten in de oven.

Zodra je de courgettes uit de oven hebt gehaald snij je de courgette in 8 stukjes (iedere helft in 4). Leg de stukjes courgette op een mooi bordje en verdeel er wat tomatensaus over. Voilà!

You Might Also Like