Foodtalk Het menu

Kerstmenu 2015

12 december
Kerstmenu 2015 Roos in de Keuken

Voor een kerstmenu ga je niet over één nacht ijs. De kerstdagen staan voor quality time met familie en vrienden, dagen van gezelligheid en goede gesprekken. Het eten draagt daaraan bij, niet alleen omdat het koken een welkome afwisseling is tussen de boswandeling, de mooie gesprekken en het uitpakken van cadeaus, juist ook omdat goed eten verbindt. Bij mij in het gezin is het kerstmenu echt een onderwerp op de agenda van december!

Dit jaar – het eerste jaar van Roos in de Keuken – wil ik ons kerstmenu met jullie delen. Misschien vind je het leuk om een aantal gerechtjes over te nemen, misschien wil je met het hele menu aan de slag!

Borrel
Met kerst is een uitgebreide borrel super belangrijk. Met name op kerstavond, iedereen heeft die dag nog gewerkt, zorgt de borrel ervoor dat we lekker in de kerstsferen komen. Dit jaar zorgen we – naast het gebruikelijke kaasplateautje en wat nootjes – voor een speciaal hapje:

Banaankrokantjes met guacamole

Voorgerecht
Op een gegeven moment staat mijn vader op, de plicht roept. ’s Middags heeft hij al wat voorbereidingen getroffen voor het kerstdiner en nu moeten we de laatste hand aan de gerechtjes gaan zetten. Wij vinden het leuk om met het hele gezin te koken, iedereen heeft zijn eigen natuurlijke taken. Ik hou me vaak bezig met het toetje, niet alleen omdat ik dat super lekker vind, ook omdat door de mannen meestal het vlees geclaimd wordt (hoe traditioneel!).

Knolselderijsoepje met basilicumolie en knapperige serranoham

Hoofdgerecht
Al jaren is het hoofdgerecht klassiek wild met bijbehorende groenten. Mijn moeder maakt verrukkelijk stoofpeertjes en spruitjes, helemaal bijpassend. Deze gerechten kun je voor een groot deel ’s middags als bereiden, wel zo gemakkelijk!

De haas en de rug van het damhert
Stoofpeertjes
Spruitjes met tamme kastanjes

Nagerecht
En dan komt natuurlijk mijn erewerk, het toetje. Meestal wordt ik geholpen door mijn broer(tje – hij blijft jonger). Met mijn lactose intolerante is het altijd een uitdaging om een origineel dessert te serveren. Dit jaar heb ik voor mezelf een nog grotere uitdaging, een klassiek toetje (met room en boter) zo omtoveren dat ik het kan eten. En weet je wat mijn vader zei toen we gingen voorproeven? … Dat hij nog nooit lekkerdere chocolademousse gegeten had!

Chocolademousse met Lapsang Souchong

Koffie en thee
Vergeet niet om voor na het diner af te sluiten met een koffie of mooie thee. De verse thee die je bij theespeciaalzaken kunt kopen is zo ontzettend lekker. Het mooie kerstdiner verdiend niets minder dan dat!

Of maak natuurlijk je kerstthee zelf!

You Might Also Like