Ik eet al een aantal jaren lactosevrij en ondertussen ben ik er echt wel aan gewend dat ik niet alles meer kan eten. Natuurlijk kijk ik wel eens verlekkerd naar een gebakje van de patisserie, maar ik ben er helemaal oké mee dat ik dat niet kan eten. Dat gezegd hebbende, ik vind het wel heel leuk om deze “verboden” traktaties zelf lactosevrij te maken. Deze lactosevrije gevulde koeken zijn zo ontzettend goed gelukt, ze smaakte precies zoals ik ze me herinner van een goede bakker!
- voor 6 koeken
- 2 uur bereidingstijd (incl wachttijd)
- lactosevrij
Ingrediënten
Deeg
- 250 bloem
- 140 gram plantaardige boter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 ei, losgeklutst
- 1/2 el water
- 3 tl zout
- 1 tl kaneel
- twee mespuntjes baking soda
- 6 amandelen
Vulling
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 2 el water
- rasp van een citroen
- 1/2 tl vanille (merg)
Bereiding
Maak een deeg van de boter, de suiker, 25 gr ei en het water. Mis tot je een smeuïge masse hebt zonder klontjes.
Voeg nu het zout, de baking soda, het kaneel en de bloem toe. Kneed tot je een mooi deeg krijgt. Eventueel kneed je het laatste deel met de hand, maak er een mooie bal van. Zet voor ten minste een uur in de koelkast.
Ondertussen ga je aan de slag met de vulling, dit is een spijs. Mix alle ingrediënten in een kom tot een pasta. Zet de kom weg in de koelkast tot gebruik.
Bestuif je aanrecht met bloem en rol hier het deeg op uit (ongeveer halve cm). Steek hier rondjes uit van ongeveer 10 cm. Je kunt hier een koekjes uitsteker voor gebruiken, maar ook een serveerring of een groot glas (bierglas?). Maak 12 rondjes. Je zult tussendoor het deeg opnieuw uit moeten rollen.
Leg 6 rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel hier het spijs op. Ik hield wat spijs over (dat heb ik in de vriezer gestopt voor een volgende keer – lekker in een vruchtentaart!). Zorg dat je 1cm van de randen blijft.
Leg nu de andere plakken op het spijs en druk aan de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het overgebleven geklutst ei. Let op, dit doe je straks nog een keer!
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Als het ei van de eerste ronde een beetje is ingedroogd (bij mij na 10-15 minuten) bestrijk je de koeken nogmaals met geklutst ei. Leg nu in het midden van elke koek een amandel.
Zet ze nu voor 10-12 minuten in de oven. Laat de koeken goed afkoelen voordat je eraan begint!