Diner Recepten

Lasagne van pompoen met bechamel-kaassaus, champignons en krokant spek

3 maart
Lasagne van pompoen met bechamel-kaassaus, champignons en krokant spek

Pompoen is zo ontzettend veelzijdig. Je kunt er verrukkelijke soep van maken, bijvoorbeeld mijn pittige tomaten-pompoensoep, je kunt pompoen grillen, verwerken in een stamppot én verwerken in deze lasagne. Er komt geen pasta aan te pas dus ideaal voor je tante met glutenallergie.

  • Hoofdgerecht voor 2 personen  
  • ongeveer 45 minuten bereidingstijd + 30 minuten in de oven
  • glutenvrij  

Ingrediënten

  • 1/4 pompoen (ongeveer 350 gr, één stuk van de bovenkant)
  • 400 gr kastagnechampignons
  • 2 el zonnebloemolie van goede kwaliteit
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 el gedroogde oregano
  • 1 lente-ui
  • 1/2 tl witte balsamico azijn
  • 100 gr ontbijtspek

Voor de bechamelsaus

  • 1 kleine ui
  • 2 kruidnagelen
  • 15 zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 1/2 tl gemalen folie
  • 500 ml melk
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 30 gr Parmezaanse kaas

Bereiding

Begin met het maken van je bechamelsaus. Snipper de ui en doe alle ingrediënten behalve de boter en de bloem in een kookpan. Verwarm de melk tot net aan het kookpunt. Haal de pan dan van het vuur en zet 15 minuten weg.

Ondertussen snij je de kastagnechampignons (gebruik geen gewone champignons, daar komt meer vocht vanaf en dat kan je niet gebruiken in deze lasagne) in achtste. Snipper de ui en pers de knoflookteen. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de champignons met de ui en de gedroogde oregano totdat de champignons gaar zijn. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe. Neem de champignons uit de pan en mix met de fijngesneden lente-ui en de witte balsamico azijn.

Gebruik van de pompoen het bovenste gedeelte en snijd dat door de midden. Maak dunne plakjes (ongeveer 1/2 cm).

Bak de plakjes ontbijtspek zachtjes uit in een grote koekenpan.

Nu haal je de melk door een grote zeef zodat alle specerijen achterblijven. De smaken zitten nu in je melk! Warm de boter in een steelpan en zodra dat gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer goed en bak de bloem ongeveer een minuut. Voeg dan geleidelijk de melk toe, blijf goed roeren. Je eerste scheut zal vrijwel direct verdampen maar er wel voor zorgen dat je een “papje” krijgt. Voeg rustig meer melk toe en zal zien dat er een saus ontstaat. Kook de bechamelsaus ongeveer 5 minuten op zacht voor. Haal de saus dan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas er doorheen.

Nu kan je beginnen met het maken van de lasagne. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een kleine lasagneschaal en vet die in met wat olijfolie. Begin met een laagje pompoen. Kijk even hoe veel plakken je hebt en verdeel dat in drie porties. Leg de pompoen dakpansgewijs in je schaal. Verdeel er 1/3 van de champignons over en dek af met 1/3 van de bechamelsaus. Als laatste leg je 1/3 van de plakjes ontbijtspek op de bechamel. Dit herhaal je nog twee keer.

Schuif de lasagne voor 30 minuten in de oven. Eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.