Diner Lunch Recepten

Pompoentaartje met zoetzure wortelbrunoise

5 november
Pompoentaartje van Roos in de Keuken

De kerstdagen zijn van die dagen dat je extra veel moeite en liefde stopt in de gerechten die je, je gasten serveert. Als ik de voorbereidingen tref voor mijn gerechten heb ik daar altijd heel veel eisen aan, het gerechtje moet spannend doch klassiek zijn, het mag niet té zwaar vallen, mijn gasten moeten “wauw” zeggen en ik wil het mooi kunnen uitserveren. Dit pompoentaartje met zoetzure wortelbrunoise voldoen aan alle eisen! Na een uitvoerige recept optimalisatie (voor kerst kan het natuurlijk echt niet misgaan!) is dit het eindresultaat. Ik kijk nu al uit naar de lunch van eerste kerstdag!

Pompoentaartjes met een zoetzure wortelbrunoise

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Allergie info: Lactosevrij

Ingrediënten:
– 4 plakjes bladerdeeg*
– _ el gesmolten kokosolie
– 125 gr pompoen
– 150 ml pompoensap
– 150 ml water
– 75 ml sojaroom
– 2 eierdooiers

Voor de zoetzure wortelbrunoise
– 50 gr wortel, brunoise gesneden
– 4 el olijfolie
– 1,5 el gedroogde salie
– 750 ml witte balsamicoazijn
– _ tl zout
– 150 ml dessertwijn
– 75 gr enokitake
– (Keltisch) zeezout en zwarte peper

* Het bladerdeeg uit de vriezer van Albert Heijn is lactosevrij.


Verwarm de oven voor op 200°C.

Neem vier mooie schaaltjes (die je later zo uit de oven kunt serveren), ik heb de mini taartvormen van Le Creuset gebruikt. Vet de schaaltjes in met de kokosolie.

Leg de plakken bladerdeeg uit de vriezer. Zodra ze ontdooit zijn bekleed je de ovenschaaltjes ermee. Zet de schaaltjes in de oven en bak het bladerdeeg in ongeveer 15-20 minuten gaar. Draai de oven nu terug naar 175°C.

Sniidt de pompoen in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Kook de pompoenstukjes in het pompoensap en het water. Wanneer de pompoen gaar is zet je de staafmixer in de pan en zorg je dat je een gladde soep/saus krijgt. Meng de sojaroom met de pompoen en draai er ook de eierdooiers door. Zorg dat je goed roert, anders stolt je ei in de vloeistof en krijg je witte klontjes.

Verdeel de pompoencrème over de vier schaaltjes met bladerdeeg en zet ze 30 minuten in de oven.

Begin ondertussen met de zoetzure wortelbrunoise. Snijdt de wortel brunoise en fruit de wortel in 3 el olijfolie. Voeg na 2 minuten 2 el salie, de balsamicoazijn en het zout toe. Nadat je de vloeistof in je pan hebt zien halveren voeg je de dessertwijn toe. Kook nog eens voor een derde in. Nu moet je proeven, is de brunoise mooi in balans? Voeg eventueel wat salie of zout toe.

Ondertussen bak je de enokitake in de resterende olijfolie zachtjes uit. Zorg dat ze heel blijven! Breng op smaak met salie.

Nu kun je de taartjes opmaken. Schik een lepeltje van de brunoise in het midden van het taartje en verdeel daar wat enokitake overheen.

Je kunt de pompoentaartjes, de enokitake en de vinaigrette ‘s ochtends al maken. Zorg in dat geval dat je de taartjes op ongeveer 75 graden langzaam terug opwarmt. De vinaigrette en de enokitake mag koud blijven.

Het pompoentaartje met zoetzure wortelbrunoise kun je ook heel goed als voorgerecht serveren!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.