Diner Recepten

Rendang versie #1

4 januari

Er is niet één recept voor Rendang. Daging Rendang betekent in het Indonesisch zoiets als gestoofd rundvlees. Dus net als een Hollandse stoofschotel zijn er talloze kruidencombinaties te verzinnen. Vaak zie je wel dat Rendang wordt gemaakt met kokosmelk en dat het vlees droog wordt gebakken. Er blijft een kruidige saus over, maar Rendang zwemt er zeker niet in.

Rendang leent zich er uitstekend voor om free format te maken. Verse kurkuma, of in poedervorm als je dat niet voorhanden hebt. Een theelepel tamarinde, of een eetlepel als je de stoofschotel graag iets zuurder hebt. Je kunt de saus door een zeef halen om het gerecht wat delicater te laten smaken.

Ik geef je een recept dat ik graag op tafel zet. Ik gebruik verse kurkuma, niet te veel tamarinde en ik zeef de saus in deze versie niet. Ik eet het graag met rijst en groente en ook mijn kinderen zijn er dol op.

  • voor 4 personen als zelfstandige maaltijd (in een rijsttafel kan je het over meerdere personen verdelen)
  • 30 minuten bereidingstijd + 3 uur in de oven
  • lactosevrij en glutenvrij (let wel op het bouillonblokje)

Ingrediënten

  • 1 kg braadlappen, in stukken van 3×3 cm
  • 6 sjalotten
  • 2 + 1 el korianderzaad, in een vijzel fijngemalen
  • 1/2 el komijnzaad, in een vijzel fijngemalen
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd
  • 10 el kokosrasp
  • 3 cm kurkuma, geschild
  • 2 cm laos, geschild
  • 2 + 2 el zonnebloemolie
  • 2 el palmsuiker
  • 800 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 tl tamarinde

Bereiding

Start met de marinade. Als je het écht goed wilt doen, maal je alle ingrediënten in een vijzel fijn. Ikzelf doe het met de mini-kom op mijn Magimix. Maak een mooie bumbu van de sjalotten, 2 el korianderzaad, het komijnzaad, de rode pepers, de kokosrasp, de kurkuma, de laos, de palmsuiker en de zonnebloemolie. Masseer de bumbu door het vlees, dek af en zet een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden.

Warm nu de overige zonnebloemolie in een braadpan. Bak het rundvlees met alle bumbu aan. Blijf roeren, voorkom dat het vlees aanbakt. Als het rundvlees rondom aangebakken is voeg je de kokosmelk, het water, het bouillontablet en de tamarinde toe. Verhit tot het begint te pruttelen en zet de pan met deksel dan in de oven.

Na 1,5 uur verlaag je de oventemperatuur naar 160. Kijk de komende 1,5 uur een aantal keer om te kijken of het vocht niet te snel verdampt. In dat geval voeg je iets water toe.

Haal de pan uit de oven. Het vlees is nu mooi gaar. Eventueel kan je op het fornuis de saus nog iets extra laten indikken.

Serveer met rijst, groente (bijvoorbeeld bimi, sperziebonen en/of komkommersalade).

You Might Also Like