Diner Recepten

Risotto met tonijn

25 mei

Ik houd enorm van risotto. Je moet ervoor zorgen dat de rijstkorrel een bite blijft houden, het laatste beetje vocht dat je bij de rijst voegt luistert heel nauw. Er is geen kant-en-klaar recept voor, het vereist ervaring. Je krijgt er op een gegeven moment een gevoel bij en dan mislukt je risotto ook nooit meer. Trouwens, mislukken kan eigenlijk niet echt. Want ook een iets te lang gekookte risotto smaakt nog steeds heerlijk!

  • ongeveer 4 personen  
  • 45 minuten bereidingstijd
  • lactosevrij en glutenvrij

Ingrediënten

  • 3 el + 5 el olijfolie
  • 3 uien, 1 in dunne schijfjes en 2 gesnipperd
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 3 blikjes tonijn in olijfolie (ik gebruik Fish Tales Slipjack tonijn)
  • 1/2 el kappertjes, afgespoeld
  • 50 gr plantaardige boter
  • 450 gr risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 bosje krulpeterselie, fijngehakt

Bereiding

Start met het maken van de tonijnsaus. Verwarm 3 el olijfolie in een steelpan en voeg daar de uienringen aan toe. Bak ze in ongeveer 5 minuten op zacht vuur glazig. Voeg dan de tomaten, de tonijn en de kappertjes toe. Laat de saus op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen. Als het sausje te ver indikt, voeg dat een aantal eetlepels water toe.

Begin ondertussen met de risotto. Verhit de boter met de resterende olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de gesnipperde uien op zacht vuur glazig. Voeg dan de rijst toe en roer deze even goed om, neem hier 2 minuten de tijd voor. Voeg dan de wijn toe en laat de rijst de wijn opnemen.

Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf zachtjes roeren terwijl de rijst het vocht opneemt. Na ongeveer 3 grote soeplepels voeg je de tonijn-saus toe. Laat de rijst ook dit vocht opnemen. Afhankelijk van hoe vochtig de tonijn-saus is heb je straks meer of minder bouillon nodig.

Voeg soeplepel voor soeplepel bouillon toe. Proef tussendoor goed, als de rijst op het randje van gaar is kan je nog een soeplepel toevoegen. Bedenk dat je altijd meer vocht kunt toevoegen, schenk dus niet te veel vocht in de pan.

Als de risotto klaar is roer je de peterselie door het gerecht heen. Serveer en geniet!

You Might Also Like