Laatst had ik een BBQ en ik werd gevraagd of ik een salade mee wilde nemen. Ik wist dat er veel (grote) mannen zouden komen dus dat een groene salade misschien een minder goed idee was. Omdat de gastheer de rest van alle gerechten tot in de puntjes perfect zou gaan bereiden wilde ik dat mijn salade daar zeker niet voor onder zou doen. Het is een salade van zoete aardappel en broccoli geworden, de dressing heb ik gemaakt van ingekookte sinaasappelsap en zwarte peper!
Salade met zoete aardappel en broccoli
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij
Ingrediënten:
– 500 gr zoete aardappel
– 1 middelgrote broccoli, de roosjes
– 2 rode pepers
– 4 lente uitjes
– sap van 2 sinaasappels
– flink wat zwarte peper
– (Keltisch) zeezout
– 3 el olijfolie
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Schil de zoete aardappel(s) en snijdt in stukjes van 2 bij 2 cm. Snijdt de rode peper en lente ui in ringetjes (ontdoe de peper eerst van de zaadjes).Meng de stukjes zoete aardappel, de rode peper en de lente ui met de olijfolie en wat zout. Verdeel ze nu over de bakplaat en schuif ze voor ongeveer 30 minuten in de oven.
Kook (of stoom!) ondertussen de broccoli roosjes gaar, leg ze even apart.
Maak nu de dressing. Verwarm het sinaasappelsap in een steelpannetje en maal er flink wat zwarte peper in. Als het sinaasappelsap voor de helft is ingekookt kun je het pannetje van het vuur halen.
Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar en serveer lauwwarm of koud.