Diner Recepten

Sumatraanse lamscurry

26 augustus
Lamscurry

Indonesisch eten is nauwelijks nog een buitenlandse specialiteit, het is al min of meer een vaderlandse gewoonte geworden. Sinds de tweede wereldoorlog kun je in Nederland uitstekend Indisch eten. Voor die tijd deden aten vooral mensen met een Indisch verleden, verlofgangers en gepensioneerden regelmatig Indisch. De Indische restaurants en toko’s waar je Indische specialiteiten kon kopen waren er nog niet zo heel veel, de meeste waren te vinden in Den Haag, daar bracht men het verlof namelijk door!

Na de Tweede wereldoorlog is dat veranderd, er kwamen veel Indische Nederlanders naar Nederland vanwege de politieke veranderingen in het land. Ze verspreidden zich over alle provincies in Nederland en brachten hun eetgewoonten en eetcultuur mee.

Deze Sumatraanse lamscurry komt rechtstreeks van een kok in Indonesië, ik heb het gekregen toen ik daar op vakantie was. Als ik deze curry proef waan in me weer een beetje in dat prachtige land!

Sumatraanse lamscurry

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: ongeveer 5,5 uur (incl. wachttijd)
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij

Ingrediënten:
– 1,2 kg lamsschouder zonder bot
– 75 gr zout
– 2 el tamarinde
– 10 cm kaneelstok
– 1 stengel citroengras, gekneusd
– 2 bladeren limoenblad* (Djeroek Poeroet)
– 2 “Salam leaves”*
– 250 ml kokosnootroom
– 750 kippenbouillon

Verse kruidenpasta
– 4 el kokosolie
– 60 gr sjalotten
– 30 gr knoflook
– 2 grote rode pepers
– 30 gr verse gember
– 30 gr Laos*
– 30 gr verse kurkuma

Droge kruidenpasta
– 1 tl korianderzaad, geroosterd en gemalen
– ½ tl kardemom, gepeld en geplet
– ½ tl karwijzaad, geplet
– ¼ tl gemalen nootmuskaat
– 3 steranijs
– ½ tl witte peperkorrels, geplet

* Te koop bij een goed gesorteerde Aziatische supermarkt.


Pekel het vlees. Los het zout in op 1,5 L water en leg daar het lamsvlees in. Na 3 uur haal je het vlees eruit en snij je het in blokjes van 2,5 cm.

Maal alle ingrediënten voor de verse kruidenpasta, behalve de kokosolie in een vijzel tot een mooie pasta.

Meng alle ingrediënten voor de droge kruidenpasta in een vijzel.

Verhit de kokosolie in een zware stoofpan en vak de verse kruidenpasta, de droge kruidenpasta en het kaneelstokje tot er een lekkere geur vanaf komt en de pasta enigszins van kleur gaat veranderen.

Voeg het lamsvlees en de tamarinde toe en roer het geheel goed door. Bak het lamsvlees kort aan (ongeveer 5 minuten).

Voeg de bouillon, de citroengras, de “Salam leaves” en de limoenbladeren toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel gedurende vijf kwartier koken.

Haal het vlees uit de pan en zeef de achtergebleven vloeistof. Breng de vloeistof daarna aan de kook en room zo veel mogelijk vet af. Voeg dan de kokosroom toe en kook de saus tot en romige substantie. Voeg het vlees weer toe aan de saus en breng opnieuw aan de kook, laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

Laat het gerecht voor het opdienen nog 10 minuten rusten. Garneer met de witte peper, een komkommersalade en wat rijst.

You Might Also Like