Diner Recepten

Sushi van leisteen

14 oktober
Sushi van leisteen

Ik heb een vriendin waarmee het traditie is geworden dat we, als we samen eten, sushi eten. Laatst heb ik samen met haar zelf sushi gemaakt, ze waren super goed gelukt! Deze avond had ik ook weer zo’n trek in sushi, maar minder in het enorme rolwerk. Deze “Sushi van leisteen” is net zo lekker!

Sushi van leisteen

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Allergie info: Lactosevrij

Ingrediënten:
– 50 gr zeekraal
– Crackers uit de zee (verkrijgbaar bij Marqt)
– 1 avocado, in plakjes
– ¼ komkommer, ontdaan van de pitjes en in kleine blokjes
– 50 gr gerookte zalm snippers

Voor de sushirijst
– 125 gr sushirijst
– 2,5 el rijstazijn
– ½ tl zout
– ½ tl suiker

Voor de wasabimayonaise
– 2 el mayonaise
– 2 tl wasabi*
– 1 tl rijstazijn

Auberginekaviaar
– ¼ aubergine
– 1 tl piri piri

* Veel wasabi bevat melkpoeder als vulstof. Bij een lactosevrij dieet, let er dan goed op dat je wasabi zonder melkpoeder gebruikt.


Begin met de auberginekaviaar. Snijdt de aubergine in hele kleine blokjes (0,5 x 0,5 cm) en bestrooi met wat zout. Verwarm ondertussen een pan met ruim water en breng aan de kook. Kook de blokjes aubergine ongeveer 3 minuten. Schep de aubergine uit de pan, laat uitlekken, en bestrooi dan met piri piri. Zet de aubergine op zij.

Breng de rijst met 150 ml water aan de kook. Laat zachtjes doorkoken totdat al het water verdampt is, dan zet je het vuur uit. Ondertussen verwarm je de rijstazijn met het zout en het suiker. Als je het vuur uitzet draai je de rijstazijn door de sushi. Leg het deksel op de pan en laat de rijst nagaren.

Voor de wasabimayonaise meng je de mayonaise met de wasabi en de rijstazijn.

Heb je het gekookte water van de aubergine nog? Breng dit dan opnieuw aan de kook en giet het – zodra het kookt – over de zeekraal heen. Afhankelijk van hoe knapperig je de zeekraal wilt hebben laat je de zeekraal er een halve tot anderhalve minuut in liggen. Schep de zeekraal uit het water en zet opzij.

Neem nu twee leistenen plankjes* (of borden, dat kan natuurlijk ook). Maak drie mooie hoopjes van de rijst, leg links naast ieder hoopje een plakje avocado.

Leg op ieder hoopje zeekraal en gerookte zalm. Tussen de rijst in leg je de auberginekaviaar en de komkommer. Leg her en der een lepeltje wasabimayonaise. Finish met drie “Crackers uit de zee” bovenop. Eet smakelijk!

* Leistenen plankjes koop je bij een goed gesorteerde kookwinkel, bijvoorbeeld bij Kitchen & more

You Might Also Like