Diner Recepten

Temaki met gamba’s en bieslook

20 januari
Temaki van gamba's en bieslook van Roos in de Keuken

Temaki sushi’s zijn onbetwist één van mijn favoriete soorten. Het is een enorm werk om deze sushi’s stuk voor stuk met de hand te rollen maar ik vind de verhouding van nori, sushirijst en vis zo perfect dat ik dat er graag voor over heb.

Temaki met gamba’s en bieslook

Aantal stuks: 6
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij

Ingrediënten:
– 6 gamba’s
– 1 el olijfolie
– peper en zout
– een kwart komkommer, in smalle reepjes (zaadjes verwijderd)
– 6 stengels bieslook, door drieën
– 3 nori vellen

Voor de sushirijst
– 125 gr sushirijst
– 2,5 el rijstazijn
– ½ tl zout
– ½ tl suiker

Voor de wasabimayonaise
– 2 el mayonaise
– 2 tl wasabi*
– 1 tl rijstazijn

* Veel wasabi bevat melkpoeder als vulstof. Bij een lactosevrij dieet, let er dan goed op dat je wasabi zonder melkpoeder gebruikt.


Breng de rijst met 150 ml water aan de kook. Laat zachtjes doorkoken totdat al het water verdampt is, dan zet je het vuur uit. Ondertussen verwarm je de rijstazijn met het zout en het suiker. Als je het vuur uitzet draai je de rijstazijn door de sushi. Leg het deksel op de pan en laat de rijst nagaren.

Voor de wasabimayonaise meng je de mayonaise met de wasabi en de rijstazijn.

Knip de nori vellen door de helft. Neem een half Norivel (over de breedte gehalveerd) en leg dit ‘op een bamboematje met de glimmende kant naar beneden en de lange kant naar je toe. Bedek nu de linkerhelft van het norivel met rijst. Maak door zachtjes met je vinger te duwen een diagonale ‘geul’ van rechtsonder naar linksboven om straks je ingrediënten in te leggen. Leg nu een reepje komkommer, drie sprietjes bieslook en de garnaal in de geul. Overgiet met een theelepeltje wasabimayonaise.

Vouw de nori met de rijst over de vulling en rol deze op als een puntzakje. Plak de nori dicht met een weinig wasabimayonaise.

Serveer direct zodat de nori knapperig blijft!

You Might Also Like