Diner Recepten

Vegetarische Moussaka

1 maart
Vegetarische Moussake

Neem de tijd voor de bereiding van deze Moussaka. Het is niet moeilijk, je kunt bijna gedachteloos je groente snijden, in de pan roeren, kruiden, grillen en stampen. Voor mij de ideale ontspanning op zondagmiddag!

  • 4 personen  
  • ongeveer 45 minuten bereidingstijd + 45 minuten in de oven
  • glutenvrij  

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250 gr wortel
  • 2 el gedroogde Harissa
  • 250 gr le puy linzen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik cherrytomaten
  • 1/2 bos oregano
  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 100 ml melk
  • 75 gr oude kaas
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • klontje boter
  • zonnebloemolie van goede kwaliteit
  • 3 aubergines

Bereiding

Snijdt de ui fijn, pers de knoflook en snijd de bleekselderij en wortel in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de ui met de knoflook, bleekselderij en wortel. Zodra de geuren vrijkomen voeg de je Harissa en de oregano toe. Roer ook de linzen erdoor. Schep het geheel goed om en voeg dan de tomaten en 750 ml water erdoor. Breng de stoofpot aan de kook en kook de linzen op laag vuur in ongeveer 45 minuten gaar. Het deksel mag schuin op de pan staan, als de stoofpot te droog wordt voeg je wat extra vocht toe.

Ondertussen schil en kook je de aardappels. Je kunt de aardappels koken, maar je kunt ze ook stomen. Als de aardappels gaar zijn maak je een puree met de melk, de kazen en de boter.

Grill ook de aubergine. Snijd de aubergine eerst in de lengte in dunne plakken en bestrijk ze met een bakkwast met zonnebloemolie. In een koekenpan of grill, grill je ze gaar.

Neem een grote overschaal. Verdeel 1/3 van de aubergineplakken over de onderkant en verdeel daar de helft van het linzenmengsel op. Leg nu weer 1/3 van de linzen in de schaal en verdeel de resterende linzen erover. Dek af met aubergine en smeer dan de aardappelpuree erover uit. Strijk de aardappelpuree glad, dan voorkom je dat de schotel straks in de oven snel verbrand. Mocht je willen kan je de ovenschotel nu in de koelkast zetten en voor de volgende dag bewaren. Zo niet, verwarm je de oven voor op 200 graden.

Bak de Moussaka in 45 minuten af in de oven. Een frisse komkommersalade smaakt goed bij dit gerecht!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.