Ontbijt Recepten Zoet

Wortelkoekjes

19 juli
Wortelkoekjes

Wist je dat worteltjestaart zijn oorsprong in de Middeleeuwen heeft? Zoete wortelen werden gebruikt als zoetmiddel in cakes en koek, dat was omdat wortelen vele malen goedkoper waren dan suiker (suiker was schaars en exclusief). De wortelen waren toen nog rood of geel, pas later zijn ze oranje geworden zoals wij ze nu kennen.

De “Carrot Cake” komt oorspronkelijk uit Engeland, pas later is dit gebak in Nederland bekend geworden. De Amerikaanse toevoeging die we vaak bij deze taart zien is de topping van crème.

Deze koekjes zijn een verrukkelijke variant van de worteltjestaart. Heerlijk gezoet met vanille en kaneel vergezellen ze perfect een afternoon tea. Je kunt ze ook prima eten voor het ontbijt, ik wed dat je dag dan echt niet meer stuk kan! Bij mij in huis overleven deze koekjes niet lang, ze zijn verslavend lekker. Zelf maak ik ze graag met een laagje chocolade op de onderkant, beter kan niet! Genieten maar.

Wortelkoekjes

Aantal stuks: 15
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij

Ingrediënten:
– 120 gr geraspte wortelen
– 100 gr havermout (voor de glutenvrije variant: glutenvrije havermout)
– 100 gr amandelmeel
– 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
– 1,5 tl kaneel
– ½ tl zout
– 2 el gesmolten kokosolie
– 1 ei
– het merg van twee vanillestokjes
– 120 ml ahornsiroop

Optioneel: 75 gr pure chocolade


Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

Meng de havermout, het amandelmeel, het wijnsteenbakpoeder, het kaneel en het zout in een kom.

Meng in een andere kom de kokosolie, het ei en het vanillepoeder door elkaar. Klop er dan geleidelijk de ahornsiroop door.

Voeg nu beetje bij beetje het havermout mengsel toe, meng goed. Roer dan de wortelrasp erdoorheen, zorg dat de wortelen goed verdeeld zijn door het beslag.

Rol nu met je handen 15 gelijke koekjes van het beslag. Het beste kun je eerst balletjes maken en deze dan op de bakplaat platdrukken.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 15 minuten af in de oven. Even af laten koelen komt de koekjes ten goede!!

Optioneel:
Als je net als ik dol bent op chocolade kun je de onderkant van de koekjes, als ze afgekoeld zijn, in de au-bain-marie gesmolten pure chocolade dopen. Leg ze daarna ondersteboven op een bord en zet dat bord voor 15 minuten in de koelkast. Nom nom nom….

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply 8x heerlijk bakken met wortelen - Baknieuws.nl 17 april at 17:04

    […] Wortelkoekjes Deze koekjes van Roos met havermout en wortelen zijn een verrukkelijke variant van de worteltjestaart. Je kunt ze ook prima eten voor het ontbijt, volgens de maker van het recept zijn ze zelfs verslavend lekker. […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.