Recepten Zoet

Zeeuwse bolussen

2 augustus
Zeeuwse bolus

Mijn schoonouders wonen in onze vakantieprovincie Zeeland, gelukkig heb ik dus een hele goede reden om er regelmatig te komen. Ik hou van het strand, de nuchtere en relaxe mensen en de ambacht. Graag ga ik even langs Domburg, een ijsje gaan eten of een drankje drinken in een strandtent. Vlissingen is favoriet omdat je de grote schepen zo dichtbij ziet varen en niet te vergeten natuurlijk moet ik altijd verse vis halen bij de lokale visboer. Alles smaakt in Zeeland net even anders en er is eigenlijk weinig nodig om samen op, naast of in het water een vakantiegevoel te hebben.

Tot voor mijn lactose intolerantie haalde mijn schoonmoeder – heel lief – altijd Zeeuwse bolussen in huis. Helaas kan ik ze nu niet meer eten maar stiekem zit ik ze bij iedereen uit de mond te kijken, het water loopt me in de mond. Ik heb het recept voor de echte Zeeuwse bolus iets aangepast en zondig nu weer graag voor deze Zeeuwse lekkernij!

Zeeuwse bolussen

Bereidingstijd: ongeveer 2,5 uur (inclusief tijd om te rijzen)
Allergie info: Lactosevrij

Ingrediënten:
– 500 gr wit broodmeel
– 1 ei
– 42 gr verse gist
– 3,5 dl lactosevrije melk
– 75 gr plantaardige boter
– ½ tl (Keltisch) zeezout
– 150 gr palmsuiker
– 1,5 el kaneel


Zeef de bloem en meng het zout erdoorheen. Verwarm de melk maar laat de melk niet koken. Neem de helft van de melk uit de pan en roer daar de gist en de boter doorheen.

Kneed nu de bloem met het ei en de verrijkte melk. Voeg langzaam ook de andere melk toe. Hoe langer je kneed des te luchtiger het deeg straks! Laat het deeg 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek. Die theedoek is echt heel belangrijk, het zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt, als dat gebeurt zal de bolus niet meer zo goed rijzen in de oven straks.

Na 1 uur verdeel je het deeg in 10 stukjes, iedere bolus is ongeveer 100 gram. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, leg er de vochtige theedoek over en leg weer ongeveer 10 minuten te rusten.

Maak nu een mengsel van de palmsuiker en de kaneel. Na 10 minuten rust rol je korte, dikke staven van het deeg door de suiker. Leg ze opnieuw op de bakplaat, vochtige theedoek erover, en laat nu 15 minuten rusten. De bolussen gaan nu aanzienlijk rijzen, dat komt omdat de suiker “voeding” is voor de gist.

Na 15 minuten rol je het deeg door de suiker uit tot lange slierten, die rol je vervolgens op totdat je de wel bekende bolusvorm krijgt. Jawel, nog eenmaal leg je de bolussen nu onder de vochtige theedoek te rijzen.

Zet ondertussen de oven aan op 250°C, zet een bakje met water onderin. Na 15 minuten schuif je de bolussen (zonder theedoek) in de oven. Zet de timer op 10 minuten, haal de bolussen eruit en leg ze op een ovenrooster. Lauwwarm zijn ze ook erg lekker!!

You Might Also Like