Diner Recepten

Zuurkool stamppot

27 februari
Zuurkoolstamppot van Roos in de Keuken

Niets lekkerder dan in de winter een huisgemaakte stamppot met jus. Ik kan er een hele dag naar uit kijken als ik weet dat we dat ’s avonds gaan eten. Mijn favorieten zijn toch wel de traditionele soorten, zuurkool, boerenkool of andijvie. Het allerlekkerste vind ik de stamppot met gestoomde eigenheimers, het gerecht wordt zo veel rijker doordat de smaak van de aardappelen zo goed behouden blijft bij deze bereidingswijze!

Huisgemaakte zuurkoolstamppot met rookworst

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten (inclusief stoomtijd)
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij

Ingrediënten:
– 500 gr eigenheimers, geschild en door de helft gesneden (gelijke stukken)
– 250 gr verse zuurkool
– 1 blokje zuurkoolspek
– 1 verse rookworst
– 100 ml slasaus naturel (lactosevrij)


Voor dit recept gebruik ik de stoomkoker. Vul het waterreservoir tot maximaal. Zet mandje 1 op de stoomkoker leg daar de geschilde aardappelen in. Zet mandje twee erbovenop en leg daar het zuurkoolspek en de rookworst (uit het vacuum) in. Plaats als laatste mandje 3 op de stoomkoker en zet daar de zuurkool in de soep/rijst bak in. Zet de koker nu voor 30 minuten aan en ga ondertussen lekker wat anders doen.

Na 30 minuten zijn je aardappelen gaar. Stamp ze samen met de slasaus tot een romige puree. Draai de zuurkool door de aardappelen. Snijdt het zuurkoolspel in kleine stukjes en roer dat door de puree.

Leg als laatste je rookworst op de stamppot en smullen maar!

Heb je geen stoomkoker? Geen probleem! Je kunt voor het stomen van de aardappelen eventueel een vergiet gebruiken dat je boven je kookpan met water hangt. De zuurkool kan je in een steelpannetje met deksel verwarmen, voeg dan een klein beetje water toe zodat de zuurkool niet aanzet. Het zuurkoolspel leg je op de zuurkool.
Het is handig als je de rookworst in dit geval in het vacuum houdt, warm de rookworst op in een pannetje met heet water (mag niet koken!).

You Might Also Like