Foodtalk Ontdek alles over...

Ontdek alles over: Aubergine

21 september
Aubergine

Aubergines, de welbekende diep paarse groente zijn gezond. De aubergine is niet super rijk aan vitamines maar ze is wel heel vezelrijk en ze bevat veel antioxidanten. Voordat aubergines werden gegeten stond de vrucht bekend als geneeskrachtig kruid, er werd onder andere helende thee van gemaakt. Tegenwoordig wordt de aubergine aangeprezen vanwege het feit dat ze vezelrijk doch caloriearm is en een lage glycemische index heeft. Kort gezegd houdt dat in dat de hoeveelheid vezels de spijsvertering stimuleert en dat de aubergine daarmee helpt bij het verbranden van calorieën. Wil je hier optimaal van de aubergine profiteren moet je de vrucht natuurlijk niet klaar maken in olijfolie en zout!

Aubergine is dus gezond, maar dat niet alleen, ze is ook erg smakelijk! Let bij de groenteboer op dat je de licht paarse, middelgrote variant koopt. Hoe groter de aubergine is, hoe meer pitten ze bevat, en de pitten maken de aubergine bitter. Het helpt sowieso om de aubergine voor gebruik een uurtje met wat zout bestrooid te laten staan. De aubergine verliest dan wat vocht en geeft een minder bittere smaak aan je gerecht.

Gerechten
De aubergine vind je in heel veel verschillende gerechten terug, bijvoorbeeld in de Aziatische keuken. De aubergine komt oorspronkelijk uit Myanmar dus dat is ook niet zo vreemd. In China en India wordt de aubergine al duizenden jaren gegeten. In de boerse keuken van China wordt ze bijvoorbeeld geserveerd met chili-bonensaus (recept).

In de middeleeuwen is de vrucht door de Arabieren in Spanje geïntroduceerd, daarna zijn er overal in Europa gerechten mee ontstaan. In Sicilië is de Caponata welbekend, aubergine is daar een standaard ingrediënt. Met zoute spekblokjes kun je aubergine ook heel goed verwerken in een stevige saus, bijvoorbeeld voor pasta (recept)!

Maar niet alleen in Aziatische of mediterrane gerechten is aubergine een welbekend ingrediënt. Je kunt van aubergine ook hele gezonde chips maken, bijvoorbeeld met gedroogde tomaat en knoflook (recept).

Ben je benieuwd naar alle recepten met aubergine van Roos in de Keuken? Die vind je onder de link!

You Might Also Like