Diner Recepten

Aubergine-kikkererwten curry

25 augustus
aubergine-kikkererwtencurry

Dit gerecht is een prachtig voorbeeld van hoe je een groente een hoofdrol kan laten spelen op je bord. Een vegetarisch gerecht waarbij je echt geen vlees of vleesvervanger mist. Het is gewoon heel smakelijk, heel puur en heel voedzaam. De aubergine karamelliseer je, blus je af en stoof je vervolgens in kerstomaatjes. Dien de curry op met rijst, een frisse komkommer en een beetje (lactosevrije) yoghurt dat je hebt aangelengd met vers citroensap. Eet smakelijk!

  • 4 personen  
  • ongeveer 75 minuten bereidingstijd
  • lactosevrij, glutenvrij

Ingrediënten

  • 2 el keukenzout
  • 125 ml olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl nigellazaad
  • 1 el mosterdzaad
  • 24 verse kerrieblaadjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • 600 gr aubergine, in blokjes van 1 cm
  • 2,5 el vadouvan
  • 2,5 el bruine basterdsuiker
  • 2,5 el wittewijnazijn
  • 800 gr kerstomaatjes uit blik
  • 600 gr kikkererwten uit blik (netto gewicht), uitgelekt

Bereiding

Bestrooi de aubergineblokjes in een vergiet met zout. Na 15 minuten spoel je de aubergine goed om en dep je de blokjes droog met een keukenpapier. Als je weinig tijd hebt kun je deze stap ook overslaan!

Neem een pan met een dikke bodem en verhit de olijfolie daar zachtjes in. Voeg de kruiden (komijnzaad, karwijzaad, venkelzaad, nigellazaad en mosterdzaad) met de kerrieblaadjes toe en bak tot de mosterdzaadjes open beginnen te springen.

Voeg dan de ui, gember en 2 geperste knoflooktenen toe. Bak kort aan, de knoflook mag niet verbranden.

Voeg dan de aubergine toe samen met de vadouvan en de bruine suiker. Laat de aubergine de komende 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe en zorg dat het gerecht niet gaat aanbranden.

Zet de pan iets hoger en voeg vrijwel direct de wittewijnazijn toe. Roer goed om en zet het vuur weer wat lager. Roer nu de helft van de kerstomaatjes en 250ml water door de aubergine. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen. Op het einde kan je proberen om de curryblaadjes grotendeels te verwijderen.

Als laatste schep je de kikkererwten en de rest van de kerstomaatjes door de aubergine-curry. Dien op met rijst, frisse komkommer en citroenyoghurt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.