Diner Recepten

Balinese stoofpot met varkensvlees en kidneybonen

4 mei
Indonesische varkensstoofpot met kruidnagelen en nootmuskaat

Varkensvlees eet je in Indonesië nagenoeg alleen op het hindoeïstische Bali. Dit gerecht combineert varkensvlees met rode kidneybonen, kruidnagelen en nootmuskaat. De stoverij is niet mega gekruid, al helemaal niet pittig en dat maakt het een heel toegankelijk gerecht. Gebruik varkensvlees van goede kwaliteit, dat komt de smaak enorm ten goede!

  • 4 personen  
  • ongeveer 30 minuten bereidingstijd + 2 uur op het vuur
  • lactosevrij, glutenvrij  

Ingrediënten

  • 30 gr knoflooktenen
  • 100 gr sjalotten
  • 4 el zonnebloemolie van goede kwaliteit
  • 10 kruidnagelen
  • 1 el gemalen nootmuskaat
  • 1/2 el gemalen witte peper
  • 2 stengels citroengras
  • 500 ml kippenbouillon
  • 600 gr varkensvlees (schouderkarbonade), in stukjes van 2 cm
  • 200 gr gedroogde rode kidneybonen, 12 uur geweekt in ruim water
  • 2 bosuien
  • 100 gr gebakken uitjes

Bereiding

Pel de knoflooktenen en de sjalotjes. Pureer de knoflook en de sjalot met de zonnebloemolie tot een pasta. Meng de nootmuskaat en witte peper door het knoflook-sjalot mengsel. Kneus het citroengras.

Neem een braadpan en zet het knoflook-sjalot mengsel er samen met de kruidnagelen en het citroengras in aan. Bak dan het varkensvlees mee totdat het begint te kleuren. Als laatste voeg je de kidneybonen toe. Meng goed.

Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat ongeveer 1,5 uur sudderen. Haal dan het deksel van de pan en laat nog 30 minuten “indikken”.

Verwijder het citroengras en eventueel de kruidnagelen. Voeg de in ringetjes gesneden bosui toe en de helft van de gebakken uien. Aan tafel strooi je de rest over het gerecht.

Serveer met rijst en komkommersalade.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.