Diner Recepten

Gado Gado met gestoomde kipballetjes

22 februari
Gado Gado met gestoomde kipballetjes van Roos in de Keuken

Sinds dat ik een aantal jaren geleden voor het eerst in Indonesië geweest ben, ben ik dol op Gado Gado. Het klaarmaken van Gado Gado klinkt heel gemakkelijk, groente koken en wat pindasaus eroverheen, maar niets in minder waar. Juist omdat dit zo’n eenvoudig gerecht is moeten de groente smaakvol zijn en de juiste gaarheid hebben. Dit gerecht heb ik helemaal in mijn stoomkoker klaar kunnen maken, het was een feestje om zo’n mooi gerecht op tafel te zetten!

Gado gado met gestoomde kipballetjes

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur (inclusief stoomtijd)
Allergie info: Lactosevrij, Glutenvrij

Ingrediënten:
– 200 gr basmatirijst
– halve broccoli, de roosjes
– 1 rode paprika, in reepjes
– 1 wortel, geschild en in dunnne plakjes
– 250 gr spruitjes, panklaar en gehalveerd
– 100 gr sperzieboontjes, gedopt en in kleine stukjes
– 200 gr gado gado saus (de basis, ik gebruik het merk Ratu Culinair)
– 1 el rode curry kruiden

Voor de kipballetjes
– 250 gr gekruid kippengehakt
– 3 el kokosrasp
– 2 el limoensap
– 2 el palmsuiker
– 1 teentje knoflook
– 1 rode peper, van zaadjes ontdaan en fijngesneden
– 1 cm geelwortel, fijngehakt


Voor dit recept gebruik ik de stoomkoker. Vul het waterreservoir tot maximaal en leg de rode curry kruiden in het zeefje. Zet mandje 3 op de stoomkoker en plaats daar de rijstbak met de rijst en 400 ml water in. Zet de stoomkoker voor 45 minuten aan.

Ondertussen kun je de groente klaarmaken. Vul mandje twee met de roosjes broccoli, de reepjes rode paprika, de plakjes wortel, de gehalveerde spruitjes en de sperziebonen. Na 20 minuten zet je mandje twee onder mandje drie op de stoomkoker. Mandje 2 moet 25 minuten stomen.

Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar en maak er 12 balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Leg de balletjes in mandje 1 en plaats die voor de laatste 12 minuten onder mandje 2 op de stoomkoker.

Ga nu verder met de gado gado saus. Warm 200 gr saus met 200 ml water langzaam op totdat de saus in gaat dikken. Kook nog ongeveer 2 minuutjes door maar zorg dat de saus niet te compact wordt.

Als je stoomkoker klaar is leg je de rijst in een grote schaal. Verdeel daar de groente op en overgiet met de gado gado saus. Serveer met de gehaktballetjes.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Anne-Marie 30 augustus at 20:50

    Hi Carmen,

    Dank voor de recepten voor de stoomkoker! Heb net zo’n apparaat aangeschaft en ben dus blij met inspiratie. Erg gek dat er maar zo weinig recepten voor de stoomkoker op internet te vinden zijn. Gelukkig heb ik jouw blog gevonden :-).

    Ik ben vooral op zoek naar recepten waarbij zo’n beetje de hele maaltijd met de stoomkoker bereid wordt.

    Heb je al ervaring met het bereiden van quinoa in de stoomkoker? Zo ja, wat zijn je tips?

    Groeten,
    Anne-Marie

  • Reply Doortje 1 augustus at 08:20

    Dag Carmen,
    Super fijn deze recepten. Ik kon niets vinden hoe je een stoomkoker kan gebruiken, m.n. met dit model van philips.
    Wanneer er ook nog een Nederlands YouTube kanaal zou zijn met demonstraties van stoom-kook ideeën en recepten zou dat helemaal fijn zijn.
    Vriendelijke groet,
    Doortje

  • Reply Pieter 5 januari at 14:08

    Er staat kippenballetjes, moeten dit geen hanenballen zijn?

    Grapje, bedankt voor de lekkere recepten!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.