Recepten Zoet

Gezellige koekjes

27 februari

Of het nu voor Carnaval is, een verjaardag of een bakactiviteit met je kinderen, deze koekjes zijn sowieso een succes!

  • ongeveer 40 stuks
  • 30 minuten bereidingstijd + 1 uur wachttijd + 15 minuten in de oven
  • lactosevrij

Ingrediënten

  • 175 gr plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker
  • 100 gr rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 /2 tl vanillemerg
  • 300 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • de geraspte schil van 1 sinaasappel
  • snufje zout
  • 30 gr sprinkels voor in het deeg + om te versieren
  • 1 el water
  • 100 gr poedersuiker

Bereiding

Mix de boter met de rietsuiker en de kristalsuiker tot een smeuïge massa. Voeg dan het ei, het vanillearoma en de rasp van de citroen en sinaasappel toe.

Meng de bloem met het bakpoeder goed door elkaar. Voeg nu toe aan het botermengsel en kneed met een deeghaak verder door. Voeg een snufje zout toe.

Als er een deeg gevormd is voeg je de sprinkels toe. Meng nog even door maar stop direct als de sprinkels verspreid zijn over het deeg. Het is zonde als er te veel kapot gaan. Eventueel kan je deze stap ook met de hand doen.

Haal de mengkom van de machine. Het deeg is wat plakkerig, dat hoort. Maak er met je handen een bal van en leg deze in de koelkast voor ten minste een uur.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak ronde koekjes van je deeg. Je kunt het deeg uitrollen en dan vervolgens plakjes snijden. Leg de koekjes goed verspreid over de bakplaat, ze lopen best wel uit.

Bak de koekjes 12 minuten in de oven. Weersta de verleiding om ze direct op te eten, als ze afkoelen en uitharden zijn ze echt het lekkerst!

Maak het glazuur door 1 el water en het poedersuiker te mengen. Je kunt dit als “lijm” gebruiken om de koekjes mee te versieren.

You Might Also Like