Recepten

Risotto a la Carbonara

30 maart

De klassieke pasta Carbonara kent iedereen. Het gerecht is ultiem romig door de rauwe eieren die er doorheen geroerd worden. In combinatie met zoute spekblokjes onmiskenbaar Italiaans. Vroeger hield ik er niet zo van maar de laatste jaren ben ik het steeds meer gaan waarderen. Het is de eenvoud denk ik, en de smaak van goede producten – verse pasta, goed spek en mooie eieren – waar je echt van kunt genieten.

In dit recept geen pasta maar een risotto als basis. Ik ben dol op risotto omdat het fantastisch comfort food is. Bijna meditatief om te bereiden, zo dankbaar ook want je geniet van iedere hap. Risotto a la Carbonara is onwaarschijnlijk lekker en ik kan je absoluut aanraden het een keer te proberen!

  • voor 2-3 personen
  • 30 minuten bereidingstijd
  • lactosevrij en glutenvrij

Ingrediënten

  • 175 gr gerookte spekblokjes (goede kwaliteit komt dit gerecht erg ten goede!)
  • 20 gr + 20 gr plantaardige boter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 200 gr risottorijst
  • 75 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon (let op lactose en gluten)
  • 3 eierdooiers
  • 60 gr Parmezaanse kaas*, geraspt
  • Zwarte peper

*Parmezaanse kaas is niet per definitie lactosevrij, dat hangt er o.a. vanaf hoe lang de kaas gerijpt heeft. Vraag een kaasboer om advies!

Bereiding

Verwarm 20 gr plantaardige boter in een pan met dikke bodem en bak de spekblokjes rustig uit. De hoeven niet knapperig te worden. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Gebruik dezelfde pan en verwarm daar het andere klontje boter. Voeg de sjalot toe en bak rustig aan. Als de ui glazig is voeg je de risottorijst toe en roer je even om. Voeg dan de wijn toe en laat de rijst de wijn opnemen. 

Voeg nu een soeplepel bouillon toe. Blijf zachtjes roeren terwijl de rijst het vocht opneemt. Voeg soeplepel voor soeplepel bouillon toe. Proef tussendoor goed, als de rijst op het randje van gaar is kan je nog een soeplepel toevoegen. Bedenk dat je altijd meer vocht kunt toevoegen, schenk dus niet te veel vocht in de pan.

Roer in een ander schaaltje de eierdooiers met de Parmezaanse kaas los. Maal er wat zwarte peper boven.

Als de risotto klaar is haal je de pan van het vuur. Roer het eiermengel er doorheen. Wacht niet te lang met roeren, dan gaat het eigeel stollen. Roer als laatste de spekblokjes door je risotto.

Serveer en geniet!

You Might Also Like