Ik ben dol op aubergine en ik ben dol op Parmezaanse kaas. Als ik dat toch eens kon combineren in een risotto? Nou, dat is zeker gelukt! Doordat de Parmezaanse kaas in dit recept toegevoegd wordt als het vuur nog aan staat krijg je die heerlijke smaak van gesmolten gebakken kaas.
- voor twee personen
- ongeveer 45 minuten bereidingstijd
- lactosevrij en glutenvrij
Ingrediënten
- 3 el + 1 el olijfolie
- peper en zout
- 20 gr plantaardige boter
- 200 gr risottorijst
- 1 rode ui, gesnipperd
- 100 ml droge witte wijn
- 1 aubergine, in blokjes van 0,5×0,5cm
- 1/2 blokje groentebouillon (let op lactose en gluten)
- 250-500 ml heet water
- 350 gr tomaten (ik gebruikte Tasty Tom)
- 60 gr Parmezaanse kaas*
*Parmezaanse kaas is niet per definitie lactosevrij, dat hangt er o.a. vanaf hoe lang de kaas gerijpt heeft. Vraag een kaasboer om advies!
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de tomaten en besprenkel ze met een eetlepel olijfolie. Bestrooi met peper en zout en schuif voor 25 minuten de oven in. Tip: je kunt ze ook in een ovenschaaltje in de Airfryer bereiden.
Snijdt de aubergine in blokjes van 0,5 bij 0,5cm. Bak je aubergine in de resterende olijfolie goudbruin.
Haal de aubergine uit de pan en smelt de boter in dezelfde pan. Voeg de gesnipperde rode ui toe en bak zachtjes tot de ui glazig is. Voeg dan de risottorijst toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn. Verkruimel het bouillonblokje boven de rijst.
Voeg nu beetje bij beetje het hete water toe. Het ligt echt aan de grote van je pan, de hoogte van je vuur, ect hoe veel water je nodig hebt. Het is belangrijk om goed te proeven.
Als de rijst bijna gaar is voeg je de tomaten en de aubergine toe. Het is niet erg als je hierna alsnog een soeplepel water moet toevoegen.
Als de rijst gaar is voeg je de Parmezaanse kaas toe. Haal de risotto nog niet direct van het vuur maar bak de kaas echt even mee.
Eet smakelijk!