Koken Recepten Reviews

Stockli droogapparaat

6 juni
Review droogoven Stockli van Roos in de Keuken

Voor mij is er niets leukers dan nieuwe kooktechnieken ontdekken. Nieuwe kooktechnieken leiden tot nieuwe recepten of een twist van een bestaande. Het droogapparaat geeft een boel nieuwe inspiratie en daar ben ik nog volop mee aan het experimenteren.

Een tijdje geleden las ik een artikel in het FD magazine “Drooglegging” waarin de techniek van drogen werd uitgelegd. Ik werd meteen enthousiast van het idee dat ik in mijn gerechten zou kunnen variëren met de textuur van gedroogde groente, vlees of zelfs vis. Niet lang daarna realiseerde ik me dat ik voor op kantoor door de weeks een overheerlijke snack van fruit zou kunnen maken. Ik besloot een apparaat aan te schaffen!

In het artikel schreef de auteur dat bijna iedere chefkok een Stockli droogapparaat heeft. Naast Stockli heb je echter ook andere merken zoals Excalibur en Sedona. Alle apparaten doen hetzelfde, namelijk warme lucht langs je te drogen voedsel blazen. De temperatuur is altijd instelbaar, bij de ene iets nauwkeuriger dan bij de andere. Bij sommige apparaten kan je grotere stukken vlees of groente drogen, bij andere is de hoogte beperkt tot de hoogte van de droogmand. Lastig om daar een keuze in te maken als je eigenlijk nog weinig van gedroogd voedsel af weet, daar heb ik me eens in verdiept.

Drogen zorgt ervoor dat je voedsel langer kunt bewaren, het vocht – de voedingsbodem voor bacteriën – reduceert immers (bijna) tot nihil. Vitamines en mineralen blijven bewaard bij temperaturen onder de 70 graden (en dat haal je bij drogen niet), dat is perfect want zo blijft je huisgemaakte snack ook echt gezond!

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Stockli omdat deze een stuk betaalbaarder is dan de Excalibur en Sedona. De voordelen die deze droogapparaten voornamelijk bieden is dat de temperatuur nauwkeuriger ingesteld kan worden en dat je grotere stukken vlees of groente kunt drogen doordat je er ook lade’s uit kunt laten. Ik heb bedacht dat de kans dat ik echt een groot stuk vlees of groente in geheel zou willen drogen niet zo groot is, dat wordt een beetje een droge boel in de mond. Met de Stockli werk je met schijven en die hebben een maximale hoogte van ongeveer 5 centimeter.

Ik ben natuurlijk gelijk aan de slag gegaan, tomaatjes, rode biet, ananas. Vandaag maak ik knapperige wortelchips, appelkrokantjes met kaneel en banaan met kokos en vanille. De geur die van het drogen afkomt is verrukkelijk, nog 8 uur drogen te gaan!

[bol_product_links block_id=”bol_574341164767f_selected-products” products=”9200000031179327″ name=”Stöckli droogoven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

You Might Also Like