Diner Recepten

Tarte tatin van krieltjes en mascarpone

6 januari

Dit is dus zo’n gerecht waar ik graag lactosevrije mascarpone voor maak. Het is een waanzinnig lekkere taart om samen met een salade te eten. En het fijne is, als je taart in de oven staat heb je ondertussen de keuken schoongemaakt. Ideale combinatie van lekker koken, lekker eten en geen ontplofte keuken!

  • voor 2-3 personen
  • 40 minuten bereidingstijd + 35 minuten in de oven
  • lactosevrij (let wel op de bladerdeeg)

Ingrediënten

  • 650 gr krieltjes
  • 30 gr + 30 gr plantaardige boter
  • 2 grote uien, in dunne schijfjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 75 gr kristalsuiker
  • 250 gr mascarpone
  • rasp van 2 citroenen
  • sap van 1 citroen
  • 2 el gedroogde basilicum
  • zout en peper
  • 7 plakjes bladerdeeg (de bladerdeeg van AH is lactosevrij)
  • 5 el olijfolie
  • 3 el kappertjes, afgespoeld en drooggedept
  • 30 gr hazelnoten, grof gehakt

Bereiding

Kook de krieltjes in een pan met gezouten water bijna gaar, ongeveer 15 minuten.

Maak ondertussen de uienringen. Smelt 30 gr boter in een koekenpan en bak de uien heel rustig in het vet. Na ongeveer 10 minuten voeg je de knoflook toe en bak je deze 2 minuten rustig mee. Schep het uienmengsel in een bakje apart. Maak je pan schoon.

Rasp de citroenen en pers er 1 uit. Maak twee aparte bakjes, het is mij meer dan eens overkomen dat ik het citroensap bij de mascarpone deed, en dat is niet de bedoeling!

Snijdt de krieltjes in gelijke stukjes. Je moet zorgen dat ze allemaal ongeveer even hoog zijn.

Verwarm een ronde ovenschaal (quiche) voor. Hij mag echt goed heet zijn. Je kunt bijvoorbeeld wat kokend water in de schaal schenken. Droog wel goed af voordat je straks de karamel in de schaal giet.

Verwarm de oven op 200 graden.

Doe nu de suiker in de schone pan (met antiaanbaklaag) en zet op het vuur. Roer niet, laat de suiker smelten. Zodra de suiker bruin begint te worden “blus” je af met de resterende boter en het citroensap. Roer nu goed door en schep direct in een ronde ovenschaal.

Werk nu snel. Zet de krieltjes met snijkant naar beneden in de karamel. Zorg dat je de hele ovenschaal vult. Drapeer de uien tussen de krieltjes.

Meng de mascarpone met de geraspte citroenschil en het basilicum. Verdeel over de krieltjes. Bestrooi met zout en peper.

Nu mag je het bladerdeeg over de taart verdelen. Zorg dat je ook aan de randen deeg hebt, je hoeft de schaal niet te bedekken, maar zorg wel dat je geen krieltjes meer vanaf de zijkant ziet. Schuif de taart in de oven voor 35-40 minuten.

Maak nog een keer je pan schoon en verwarm dan de olijfolie. Als deze warm is voeg je de kappertjes en de hazelnoten toe. Bak 2-3 minuten en haal dan van het vuur. Zet apart.

Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten rusten. Pak een bord dat groter is dan de ovenschaal, leg hem op de ovenschaal en stort de taart erop. Garneer met het kappertjes-hazelnoot mengsel.

Serveer met een salade.

You Might Also Like