Koken Reviews

Philips stoomkoker

19 februari

Ik had nooit gedacht dat ik zo enthousiast kon worden van deze stoomkoker. Afgelopen maand kreeg ik een mailtje van bol.com met het bericht dat ik de Philips Avance HD9170/91 had gewonnen. Super gaaf! Wat is het toch leuk om spullen te winnen! Ik ben in de weken die volgde bijna elke dag in de weer geweest met mijn nieuwe apparaat, van dim sum tot stamppot, alles heb ik er in klaargemaakt. En als blogster van Roos in de Keuken wil ik mijn ervaringen en mijn recepten natuurlijk graag delen!

De stoomkoker
De stoomkoker werkt heel intuïtief, stekker in het stopcontact, water in het waterreservoir, eventueel wat kruiden in het bijgeleverde zeefje en je kunt de stoommanden op het apparaat plaatsen. Afhankelijk van de hoeveelheden die je wilt stomen stapel je één, twee of drie mandjes op elkaar. Moet het laatste stoommandje korter dan het vorige? Je kunt de tijden van de drie mandjes apart instellen!

Wat ik heel fijn vind aan de stoomkoker is dat ze je echt werk uit handen neemt, je hoeft er simpelweg niet meer naar om te kijken. Aardappelen en rijst kunnen niet doorkoken of aankoeken, je groenten behouden die “bite” en ook een restje van de vorige dag kan je gemakkelijk opwarmen in de bijgeleverde schaal. Met name door de week ontlast dat mijn avond enorm. Als ik om 19:00u binnenloop is het ideaal als ik het eten op kan zetten en even kan “thuiskomen”.

En de afwas? Dat valt reuze mee! Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. Op zich is dat ideaal maar de grote ronde “randen” van de mandjes nemen wel een hoop ruimte in beslag. Ik was ze meestal met de hand af.

Recepten
De stoomkoker is echt multifunctioneel, je kunt gerechten “verwarmen”, je kunt aardappelen, rijst en groente koken, maar je kunt ook een kip stomen of dim sum hapjes klaarmaken. Toen ik aan de slag ging met de stoomkoker merkte ik dat er relatief weinig leuke recepten beschikbaar waren, hieronder een aantal nuttige tips & gerechten!

 • Rijst kun je heel goed koken in de stoomkoker, ideaal zelfs want de rijst kan niet doorkoken en ook niet aanbranden. Omdat je de rijst niet hoeft af te gieten gaan er ook geen smaken verloren, het is niet voor niets dan men in Azië rijst altijd stoomt! Gebruik voor 150 gr rijst (2 personen) 200 ml water en zet de bijgeleverde schaal in de stoommand. Na 45 minuten is je rijst gaar!
 • Gado-Gado is een heel geschikt gerecht om in de stoomkoker klaar te maken. Ik heb een heel lekker recept “Gado Gado met gestoomde kipballetjes” bedacht.
 • Een stamppot van gestoomde aardappelen is zoveel rijker dan wanneer de aardappelen gekookt en afgegoten zijn. Voor het recept “Zuurkoolstamppot met rookworst” kon ik de stoomkoker voor alle onderdelen gebruiken.
 • De stoomkoker is niet alleen voor hartige gerechten te gebruiken, ook deze “Muffins met kaneel” komen uit de stoomkoker. De cake blijft heerlijk smeuïg!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Andries Panhuijzen 21 november at 17:51

  Hoi Roos,
  Leuk maar hoe doe je het nu met vlees, b.v. worstjes of een balletje gehakt wil je toch bruin met een sausje hebben, hoe doe je dat?

  • Reply Carmen 10 juni at 13:13

   Hi Andries, bedankt voor je vraag. Een gebakken stukje vlees maak je niet in de stoomkoker, als je dat wilt zou ik het stukje vlees apart bereiden en met het braadvocht een sausje maken. Succes!

 • Reply Chica 1 februari at 10:47

  Hoi Roos,
  Ik heb gisteren de Philips stoomkoker binnen gekregen. Er zit een hele beknopte beschrijving bij. Ik zou graag willen weten hoe je soep en Hachee of goulash maakt in dat ding. Heb jij enig idee ??

  • Reply Carmen 5 februari at 14:15

   Beste Chica, wat leuk dat je een Philips stoomkoker in huis hebt! Er zijn veel mensen op zoek naar recepten. Soep bijvoorbeeld maak je in de soepschaal die je in een stoomrek plaatst. Leg je groenten of peulvruchten erin en overgiet ze met (hete) bouillon. Afhankelijk van je groenten denk ik dat je ongeveer 20 minuten nodig hebt om te stomen, daarna kan je de soep pureren. Een tip, haal een schepje groente uit de bouillon voordat je gaat pureren, dan blijft er nog wat “bite” in je soep zitten.
   Een stoofpot gaat eigenlijk op dezelfde manier, alleen kan je dan ook wat (rode) wijn in je soepschaal schenken (op 500 gr vlees + 500 gr groenten ongeveer 250 ml vocht).
   Laat me weten of het is gelukt!

 • Reply Chantal 1 september at 13:55

  Hoi roos

  Ik heb sinds vandaag de stoomkoker naar vind de beschrijving erg onduidelijk. Nu heb ik voor zover het schemaatje in het boekje aan gehouden. En wilde ik rijst met groente maken.

  Dus 1 schaal groente en 1 schaal rijst (neem aan dat ik de rijst in de inzetbak moet doen) schaal 1 op 20 min en schaal 2 op 40 min.

  Kan ik de schalen gewoon opelkaar laten staan of moet ik na 20 min de groente schaal eraf halen.

  Ik schrijf dit terwijl de koker aan staat en als ik kijk is na bijna 40 de rijst nog steeds een harde korrel.

  Heel. Verhaal. En hoop dat je me kan helpen

  Groetjes Chantal

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.